Hoe zwaar wordt er nou precies getild aan een BKR toetsing? Is het zo dat zodra er bij een kredietverstrekker bekend is dat u een BKR codering hebt uw aanvraag meteen op de hoop wordt gegooid waar nooit meer naar wordt gekeken of werkt het zo niet?

Het is nou eenmaal zo dat een BKR toetsing prima werkt als maatstaf om te kunnen zien of een consument al dan niet geschikt is om een lening af te sluiten. Als een kredietverstrekker uw gegevens opvraagt bij het BKR is het zo dat zij altijd vrij zijn in de beslissing of ze u een lening geven. Het is dus niet zo dat ze uw aanvraag pas mogen afkeuren als u een bepaalde codering hebt.

Hoe uw codering geïnterpreteerd wordt is dus geheel afhankelijk van het persoonlijke inzicht van degene die uw aanvraag keurt en uiteraard de visie van het bedrijf. Wat voor soort mensen willen ze graag als consument en welke vooral niet, dat zijn vragen die alleen de bedrijven kunnen beantwoorden.

Het devies voor elk kredietverstrekkend bedrijf is dat problemen daar waar dat kan voorkomen dienen te worden. En als uit een toetsing blijkt dat iemand een codering achter zijn of haar naam heeft staan is dat de uitgelezen mogelijkheid om problemen te voorkomen. Zo wordt er naar gekeken. Dat is ook de reden dat geld lenen zonder BKR toetsing bij grote bedragen niet voorkomt.