In principe zijn alle geldverstrekkers in Nederland verplicht een BKR toetsing uit te voeren indien een consument een lening komt aanvragen. Wat geldverstrekkers verder met de verkregen informatie doen moeten zij zelf weten, maar wel dienen zij ervan op de hoogte te zijn of een consument al dan niet staat geregistreerd bij het BKR. Ook voor minilening wordt er over het algemeen wel getoetst bij het BKR, maar de gegevens die hierbij worden verkregen worden met een flinke korrel zout genomen.

Extreme BKR gevallen

Uiteraard wordt geld lenen zonder BKR toetsing voor de extremere gevallen erg lastig, ook voor de minilening. Indien u de hoogst mogelijke codering bij uw naam heeft staan zullen geldverstrekkers zich vaak geen 2 keer bedenken en zal uw aanvraag onherroepelijk worden afgewezen. Anders wordt dit met minder hoge coderingen. Een BKR toetsing is dus absoluut niet fataal voor uw lening aanvraag, tenminste met een minilening niet.

BKR toetsing beschermt u als consument

Als u geld wilt lenen terwijl u zich ervan bewust bent dat u staat geregistreerd bij het BKR ervaart u de BKR toetsing waarschijnlijk als een blok aan uw been. Toch is het helemaal niet bedoeld om vervelend te doen, maar wel om ergere problemen (indien er al financiĆ«le problemen bij u als consument zijn) te voorkomen. Alleen zogenaamde ‘zekerheidjes’ krijgen daarom geld uitgeleend. Van tevoren is natuurlijk nooit te zeggen of iemand ook echt terugbetaalt, maar wel is goed te voorspellen bij welke mensen deze kans het grootst is.